500 млн грн на місяць: СБУ викрила чиновників ДПС, які у змові з ІТ-підприємцями відмивали кошти

15 січня у Службі безпеки України розповіли, як викрили та припинили діяльність новопризначених посадовців Державної податкової служби, які сприяли комерсантам у виведенні в тіньовий сектор економіки понад 500 млн грн щомісяця

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

В Службі заявили, що їхні оперативники встановили, як чиновники здійснювали несанкціоновані дії із службовою інформацією. Зловмисники давали можливість низці "конвертаційно-транзитних" груп оминати систему автоматизованого моніторингу оцінки ступенів ризику і, як наслідок, ухилятись від сплати податків в особливо великих розмірах. 

В СБУ стверджують, що для реалізації оборудки посадовці департаменту обслуговування платників та інформаційних технологій, департаменту моніторингу ризикових операцій і доходів ДПС України спільно зі службовцями ДПС у Київській, Львівській, Миколаївській, Волинській та Донецькій областях і місті Києві вступили у змову з власниками ІТ-підприємства. Ця компанія здійснює розробку відповідного програмного забезпечення для ДПС та знає алгоритми роботи електронних інформаційних ресурсів ДФС України. Як розробники систем захисту цих ресурсів комерсанти створили можливість для забезпечення незаконного формування податкового кредиту з ПДВ суб’єктам реального сектору економіки. Для цього використовувались понад 300 підконтрольних організаторам фіктивно створених фірм, які через проведення безтоварних операцій та підміну номенклатури товарів та послуг штучно формували податковий кредит замовникам.

"За вказаним фактом зареєстровано кримінальне провадження за ст. 364 КК (Зловживання владою або службовим становищем) України", - повідомили в Службі безпеки.