Астронавтки NASA Джессіка Меїр і Крістіна Кук у відкритому космосі успішно замінили акумулятори МКС

У середу, 15 січня, астронавтки Національного управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору Джессіка Меїр і Крістіна Кук вийшли у відкритий космос із борту Міжнародної космічної станції та успішно провели роботи з модернізації енергосистеми МКС

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

При цьому астронавтки вдвох демонтували не три, як планували, а чотири застарілі нікель-водневі акумулятори та встановили два нові більш потужні літій-іонні на опорному сегменті P6 ферми МКС, до якої кріпиться пара сонячних панелей.

Астронваткам вдалося перевиконати завдання попри те, що перед початком робіт у відкритому космосі у Крістіни Кук від шолома відкріпилися відеокамера і ліхтар підсвічування, а спроби закріпити їх за інструкціями Центру управління польотами та екіпажу МКС не мали успіху. Фахівці ЦУП контролювали дії Кук за допомогою відеокамери астронавта Меїр.

Це вже другий вихід дуету астронавток у відкритий космос. Уперше в історії за борт МКС одразу дві жінки виходили в жовтні 2019 року. Під час перебування у відкритому космосі упродовж 6,5 годин Меїр і Кук успішно замінили один із енергоблоків, що вийшов із ладу.

Меїр і Кук також мають вийти у відкритий космос 20 січня для завершення всіх робіт із заміни акумуляторів. Монтажу всіх нових акумуляторів, термін служби яких становить 10 років, значно поліпшить енергопостачання МКС.

Нинішній вихід у відкритий космос членів екіпажу МКС став 225-м за всю історію станції.

Зараз екіпаж станції складається з росіян Олександра Скворцова й Олега Скрипочки, американців Ендрю Моргана, Крістіни Кук і Джесіки Меїр, а також італійця Лукі Пармітано.