Підсумки 2019-го: в Human Rights Watch розповіли про катування та переслідування татар в окупованому Криму

Правозахисна організація Human Rights Watch випустила щорічний звіт та підбила підсумки дій Росії в анексованому Криму, де звинувачує країну-окупанта в переслідуваннях та катуваннях татар

Звіт організації опубліковано на офіційному сайті "Human Rights Watch".

"Протягом року російська влада в окупованому Криму продовжувала знущатися з кримських татар, переслідуючи десятки людей за сфабрикованими звинуваченнями в тероризмі", - йдеться в повідомленні.

В організації заявляють, що тільки в березні 2019-го російською владою було заарештовано 24 кримських татар, більшість із яких брали активну участь у діяльності об'єднання "Кримська Солідарність" - організації, що надає правову та соціальну підтримку родинам заарештованих і ув'язнених за політично мотивованими справами. Усіх заарештованих звинуватили у причетності до панісламського руху "Хізб ут-Тахрір" ("Партія визволення"), забороненого в Росії, як "терористична" організація, проте легального в Україні.

"Проти жодного з них не було висунуто звинувачень у вчиненні будь-якого акту насильства. Принаймні четверо заарештованих зазнали катувань або жорстокого поводження з боку співробітників російських силових структур. У червні у Криму було заарештовано ще вісьмох кримських татар за таким самим звинуваченням", - звітують у "Human Rights Watch".

У червні Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) зобов’язав російську владу негайно перевести в лікарню Едема Бекірова, тяжкохворого кримськотатарського активіста, якого утримували в СІЗО з грудня 2018 року. Росія відмовилася виконувати рішення ЄСПЛ і звільнила Бекірова лише у серпні. У вересні Бекіров повернувся до Києва в рамках обміну полоненими.

Також у організації нагадали про адвоката активістів "Кримської солідарності"  Еміля Курбедінова, якого мін'юст країни-окупанта вимагав виключити з "Кримської центральної колегії адвокатів" через підозру у його причетності до "екстремістської діяльності".