В СБУ почали декларувати статки працівників, що раніше були "під грифом"

ГО "Центр протидії корупції" повідомила, що в реєстрі НАЗК почали з'являтись декларації, які були засекреченими і їх не було у відкритому доступі

Першим подав свою декларацію за 2019 рік колишній голова СБУ Василь Грицак, повідомляють у ЦПК.

В ЦПК нагадали, що відповідно до нового закону про НАЗК, прийнятого в жовтні 2019 року,  всі посадовці СБУ, інші силовики та розвідники, які призначаються публічними актами Президента або Верховної Ради, мають подавати відкриті декларації.

Як не дивно, ексголова СБУ Грицак став першим, хто виконав закон. Для цього Центру протидії корупції знадобилося 3 роки судових розглядів та зрештою зміни до закону. Тепер чекаємо на оприлюднення декларацій нинішніх керівників СБУ, у яких є час їх подати до 1 квітня”,  - прокоментував юрист ЦПК Андрій Савін.

"У декларації Грицака наявні величезні статки, які здебільшого записані на близьких родичів. З десяток об’єктів нерухомості, елітні автівки та годинники, десятки тисяч іноземної валюти. Це все задекларувала людина, яка все життя була військовим", - йдеться в повідомленні.

В "Центрі протидії корупції" наголосили, що чинний голова СБУ Іван Баканов відмовився скасувати незаконний “секретний” порядок декларування керівництва СБУ, а також оприлюднити свою декларацію, до прийняття нового закону.