Голосування переселенців: Україна на переговорах у Мінську висунула нову умову для виборів на Донбасі

Україна на переговорах у Мінську наполягає у поверненні переселенців та їх участі в голосуванні у виборах в ОРДЛО

Про це написала прессекретар Леоніда Кучми Дарка Оліфер у Facebook.

За її словами, вибори не можуть проходити за відсутності необхідного безпечного оточення і дієздатних інститутів. При цьому мова йде не тільки про безпеку волевиявлення виборців, а й про безпечну участь всіх партій і кандидатів.

Вона підкреслила, що вибори можна проводити тільки тоді, коли кордони України будуть повністю під її контролем або контролем міжнародних спостерігачів.

"Також міжнародний досвід проведення виборів на пост-конфліктних територіях свідчить, що передчасне проведення виборів або неналежна підготовка до них не тільки не сприяє примиренню і реінтеграції, а й може спровокувати відновлення бойових дій. Тільки повернення внутрішньо переміщених осіб і біженців до своїх рідних міст та сіл, їх участь у виборах здатні забезпечити тривалий мир", - зазначила Оліфер.

За її словами, Україна запропонувала створити додаткову робочу підгрупу з питань кордону.

"В безпековій підгрупі українська сторона надала свої пропозиції щодо розведення сил та засобів на наступних додаткових трьох ділянках, які було визначено Генштабом ЗСУ", - написала Оліфер.

Також під час засідання безпекової підгрупи представники України поінформували щодо плану заходів з гуманітарного розмінування на Донбасі. 

В гуманітарній підгрупі підбили підсумки взаємного звільнення утримуваних осіб, яке відбулося 29 грудня 2019 року, робота задля подальшого звільнення людей продовжується.

"Українська сторона вважає за необхідне, аби СММ ОБСЄ провела повторну верифікацію відведення важких озброєнь та місць їхнього зберігання", - проінформувала представниця Кучми.