"Буде ще більше помилок": The Atlantic назвав трагедію рейса МАУ прикладом некерованості сучасних конфліктів

Катастрофа українського лайнера МАУ в Тегерані, збитого іранською ракетою - не просто епізод протистояння Ірану та США, але важливий приклад некерованої ескалації сучасних конфліктів

Про це йдеться в матеріалі, опублікованому на сайті впливового американського журналу The Atlantic.

У публікації під назвою Авіакатастрофа в Ірані - це велика історія (The Iran Plane Crash Is the Big Story) підкреслюється, що в майбутньому на світ чекає ще не один приклад того, як міжнародні конфлікти виходять з-під контролю навіть всупереч бажанню їхніх сторін.

Багато світових лідерів та навіть впливові ЗМІ трактують загибель рейсу Тегеран - Київ лише як "трагічну виноску до драматичної історії про те, як Дональд Трамп і верховний лідер Ірану, аятола Алі Хаменеї, ледь не розв’язали війну в перші дні 2020 року", пишуть автори видання.

"Однак збитий літак - це не просто якась стороння подія в останньому розділі цієї історії [американсько-іранського конфлікту]. Це і є власне історія - тою ж мірою, як і рішення урядів США та Ірану піти шляхом деескалації військових дій", - підкреслює The Atlantic.

На думку автора публікації, збиття рейсу МАУ - "яскравий приклад того, як кількамісячна сутичка між двома країнами […] може вийти з-під контролю, навіть коли жодна зі сторін того не бажає".

"І це повинно бути контраргументом для будь-якої думки про те, що сторони повністю контролюють боротьбу, яку вони лише нарощують відтоді, як адміністрація Трампа в 2018 році вивела США з ядерної угоди з Іраном", - резюмують автори.