Філарет вимагає повернути оригінал постанови щодо ліквідації УПЦ КП

Почесний патріарх ПЦУ Філарет вимагає від Вселенського патріарха Варфоломія повернути оригінал постанови Помісного собору УПЦ-КП від 15 грудня 2018 року, яка ухвалила рішення про ліквідацію

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми пішли на це незаконне рішення, оскільки собор був не за приписом церковного статуту Київського патріархату. Але коли побачили, що ми стали залежними, то відкликали свої підписи під рішенням про ліквідацію Київського патріархату. І наразі ми вимагаємо від Вселенського патріарха Варфоломія, щоб він повернув нам оригінал цього собору", - сказав Філарет.

За його словами, оскільки цей собор був Київського патріархату, то оригінал має перебувати в канцелярії Київського патріархату, а не в канцелярії Константинопольського патріархату.

"А ось собор, який було скликано того самого 15 грудня, але вже не у Теплій Софії, а у Софії Київській, то був собор не Київського патріархату, а собор Грецької церкви, яка стала частиною Константинопольського патріархату. Ті рішення та оригінал собору має право мати Вселенський патріарх", - додав Філарет.