Саміт щодо Лівії: світові лідери пообіцяли дотримуватися збройного ембарго

Світові лідери взяли на себе зобов’язання дотримуватися ембарго на постачання зброї до Лівії, охопленої війною

Про це заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель за підсумками саміту з Лівії, передає France 24.

За її словами, країни, що мають власні інтереси в Лівії, погодилися з тим, що вони повинні дотримуватися ембарго на постачання зброї і заборона має контролюватися краще, ніж це було до цього.

"Ми домовилися про всеосяжну програму дій. Я можу сказати, що всі учасники дійсно були конструктивні. Ми всі згодні з тим, що збройного ембарго потрібно дотримуватися і що ембарго на постачання зброї слід контролювати жорсткіше, ніж раніше", - сказала вона.

19 січня в Берліні відбулася міжнародна конференція з питань Лівії за участю лідерів Німеччини, Великої Британії, Італії та Росії.

На саміті були президент Росії Володимир Путін, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, президент Франції Еммануель Макрон, прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте, прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон і держсекретар США Майк Помпео.

Саміт щодо Лівії скликали з огляду на загострення конфлікту в країні і гуманітарної кризи, в якій опинилися тисячі лівійців.

З квітня 2019 року підрозділ Лівійської національної армії під командуванням генерала Хафтара, що базується на сході, веде наступ на столицю Триполі, де засідає визнаний ООН уряд.

Внаслідок бойових дій на околицях Триполі і в західній частині Лівії було вбито тисячі мирних жителів, зокрема дітей.

13 січня 2020 року між сторонами конфлікту було підписано угоду про припинення вогню.

Рада безпеки ООН ввела ембарго на постачання озброєнь до Лівії в 2011 році.