Війна на Донбасі: Сайдік пояснив, чому Росія є саме стороною конфлікту, а не посередником

Росія не може вважатися посередником у збройному конфлікті на Донбасі, а є саме стороною конфлікту

Про це заявив у інтерв'ю російському виданню "Коммерсантъ" експредставник голови ОБСЄ в Україні Мартін Сайдік.

"Якщо подивитеся на Мінські угоди, на те, як вони підписані в оригіналі, ви побачите підписи Хайді Тальявіні (ексголови місії ОБСЄ в контактній групі, - ред.), Леоніда Кучми (експрезидента України, - ред.) і Михайла Зурабова (експосла РФ в Україні, - ред.) . Потім пропущено відстань - і є Захарченко і Плотницький (ексватажки терористичних "ДНР" і "ЛНР" Олександр Захарченко та Ігор Плотніцкій, - ред.). Чому вгорі Україна і Росія? Хіба вони не сторони конфлікту? Саме тому вони стоять угорі. І є один посередник - ОБСЄ", - сказав Сайдік.

Експредставник голови ОБСЄ в Україні наголосив, що РФ не може претендувати на роль посередника ще й тому, що не здійснює модерацію, а, натомість, лише демонструє підтримку "ДНР" і "ЛНР".

"Вона не виконує роль посередника. Візьмемо останній закон так званої "ЛНР" про так званий кордон: про те, що державний кордон - це вся область. Чи вважає Росія, що це сумісно з Мінських угодами, в яких йдеться про окремі райони Донецької і Луганської областей? Де тут посередництво Росії? Це хіба відповідає мінським угодами? Ні! Де голос Росії? Посередник іноді зобов'язаний говорити відкрито. Якщо він мовчить, то є припущення, що він згоден. Це тільки один приклад. Посередник не може бути на чиємусь боці. Якщо ви читаєте звіти спільної моніторингової місії, то 80-90% відмов у доступі (спостерігачам, - ред.) припадає на так звані "республіки". Де тут посередництво Росії? Якщо хтось посередник, то він повинен діяти як посередник. А якщо посередник на одній стороні, то він не посередник, а "однобічник", - додав Сайдік.