Джонсон програв голосування в Палаті лордів за угоду про Brexit

Уряд Британії зазнав своєї першої поразки з моменту дострокових виборів у грудні і програв голосування у Палаті лордів щодо угоди про вихід країни з ЄС

Таким чином законопроект знову повернеться в нижню палату, а не автоматично набуде статусу закону, як було б у випадку його схвалення палатою лордів, повідомляє DW.

Зазначається, що у палати лордів немає повноважень скасувати законопроект, вона може лише повернути його в нижню палату з поправками, які можуть бути відкинуті палатою громад.

Все це здатне привести лише до деякої затримки прийняття закону.

Уряд намагатиметься повернути ці положення, коли законопроєкт повернеться в Палату громад.

Маючи більшість у 80 осіб, уряд буде впевнений, що доб'ється свого.

Поправки, запропоновані палатою лордів, стосувалися положення іноземців з громадянством Євросоюзу після Brexit. Палата лордів запропонувала видавати їм документ, який фізично підтверджує їхнє право перебувати на території Британії після Brexit. У той же час розглянутий законопроект передбачає тільки "цифрове підтвердження" їхнього статусу без фізичного носія.

Законопроект про Brexit був схвалений палатою громад 9 січня. Це стало можливим після того, як на позачергових виборах консерватори на чолі з прем'єр-міністром Борисом Джонсоном завоювали абсолютну більшість місць в парламенті і в результаті змогли подолати блокаду Brexit.

Велика Британія повинна офіційно покинути Євросоюз 31 січня.