Вчені заявили про можливий універсальний метод боротьби з різними видами раку

Команда Університету Кардіффа (Велика Британія) лабораторно виявила метод подолання раку простати, молочної залози, легень й інших видів раку

Про це повідомляє ВВС.

"Є шанс, що це може вилікувати всіх пацієнтів. Раніше ніхто не думав, що це можливо", - сказав у розмові з BBC дослідник Генрі Сівелл.

Вченим вдалося виявити особливий вид Т-лімфоциту - клітини, яка в організмі людини відповідає за імунну реакцію.

Виявлена дослідниками клітина, на відміну від інших, здатна протидіяти різним видам загроз.

Дослідники кажуть, що потенційно це може відкрити шлях до створення універсальних ліків проти раку.

"На поверхні Т-лімфоцитів (або Т-клітин) є хімічні рецептори, за допомогою яких вони виявляють антигени, небезпечні для організму. Команді вчених вдалося віднайти спосіб змусити виявлені ними Т-лімфоцити атакувати широкий спектр ракових клітин. Метод випробували на клітинах раку легенів, крові, кишківника, молочної залози, простати, яєчників і шийки матки. Лімфоцит знищував ракові клітини й не чіпав здорові", - йдеться у повідомленні.

Як саме Т-клітина відрізняє ракові клітини від здорових, поки що незрозуміло. Її рецептор взаємодіє з молекулою під назвою MR1, яка є на поверхні кожної клітини людського організму.

Вважається, що ракові клітини "використовують" MR1 для маскування від імунної системи. Однак виявлений в Кардіффі Т-лімфоцит, вважають дослідники, може отримувати від MR1 сигнал про те, що метаболізм клітини порушений, і що це клітина пухлини.

Це не перше дослідження з налаштування імунної системи проти раку. Найвідоміше з тих, що вже проводяться – CAR-T – живий препарат, виготовлений шляхом генної інженерії Т-клітин пацієнта для пошуку і знищення раку. Однак цей вид терапії діє лише на обмежену кількість онкологічних захворювань.