Законопроєкт про дезінформацію: Формула доброчесності для ЗМІ взята з китайського законодавства, - Княжицький

Народний депутат фракції "Європейська Солідарність" Микола Княжицький вважає, що законопроєкт про дезінформацію небезпечний, бо дає владі контроль над інформпростором

Про це він сказав в ефірі програми "Політклуб з Віталієм Портніковим" на Еспресо.TV.

"Закон про дезінформацію. Зеленський сам дав завдання сформулювати закон про стандарти новин. Це бажання сформулювало величезне занепокоєння в журналістському суспільстві, і в політичному, і в громадянському теж. Бо стандарти новин точно не влада повинна формулювати, а кожне ЗМІ, відповідно до власних кодексів і поглядів на те,яким чином вести мовлення чи друкувати газету", - сказав Княжицький.

Він додав, що в цьому законопроєкті, крім так званих стандартів новин, є декілька важливих пунктів.

"Влада намагається створити певні провладні журналістські організації, які мають визначати, хто є журналістом, а хто не є, перетворити саморегулювання в інструмент цензури, беручи за приклад європейський досвід, але створюючи це за досвідом радянським", - зазначив нардеп.

Два пункти, які його особисто дуже турбують: один із них - це обмеження провайдерів, їх можна примусити закрити той чи інший сайт або канал, якщо є реальні важелі впливу. Другий пункт: це так зване визначення доброчесних та недоброчесних медій, а фактично і блогерів. 

"Ви маєте мати зірочку від держави, що ви доброчесний. В нас фактично, громадяням пропонують стати медіа і отримувати рейтинг доброчесності. Якщо ви хочете бути популярним блогером і мати доступ до державних подій, десь акредитуватись, щоб поширити свою  інформацію як медіа, тоді ви маєте бути доброчесним. Видно, що ця формула взята з китайського законодавства", - підсумував Княжицький.