Годинник судного дня: до "глобальної катастрофи" залишилось менше 2 хвилин

Годинник показує рівень світової напруженості: чим ближче стрілка до півночі, тим становище в світі вважається більш нестабільним і небезпечним

Про це повідомляє Bulletin of the Atomic Scientists.

"Політичні конфлікти, пов'язані з ядерними програмами в Ірані і Північній Кореї, залишаються невирішеними і тільки загострюються. Співпраця США та Росії в галузі контролю над озброєнням практично відсутня", - сказано на сайті проєкту.

Так близько до півночі стрілка, яка символічно означає рівень загрози ядерного бомбардування або безповоротного зміни клімату, ще не була. Тепер до півночі залишилася 1 хвилина 40 секунд.

Відлік Годинник розпочав у 1947 році. Саме тоді він вперше з’явився на обкладинці журналу Bulletin of the Atomic Scientists. Причиною для цього, серед іншого, стало ядерне бомбардування американцями Хіросіми та Нагасакі у 1945 році. 

Ідея годин була підказана американськими вченими-ядерниками в 1947-му після того, як у США з'явилася ядерна бомба. Ближче до півночі стрілка була в 1953 році, коли СРСР і США провели випробування водневих бомб. До сьогоднішнього дня годинник ніколи не були ближче до півночі, ніж на дві хвилини.