Політологи: Сурков тягнув "ДНР"-"ЛНР" у Росію, а Козак за прикладом Придністров'я запихатиме їх в Україну

Українські політичні експерти вже почали коментувати новину про здійснену Кремлем заміну Владислава Суркова на Дмитра Козака в якості відповідального за "український напрямок"

На їхню думку, такий крок означає не відмову від поглинання території України, а передбачає використання російською стороною нових, більш витончених підходів, на відміну від прямих і грубих методів попередніх років, передає Еспресо.TV.

"Сурков анонсував "зміну курсу". Він програв апаратну боротьбу Козаку через провал Паризького саміту Нормандської четвірки. Путін розцінив його як програшний. Козак відомий своїм придністровським планом, який передбачає перетворення Молдови на сателіта Росії. Читаємо між рядків. Те ж саме Козак буде нав'язувати Україні. Прийняти "ЛДНР" на правах автономії з правом вето на зовнішньополітичний курс", - пише з цього приводу в Telergam політичний аналітик Тарас Березовець.

Подібної думки дотримується лідер спільноти "Українська Україна", кандидат юридичних наук Андрій Смолій.

Путін вважає провальними дії Суркова по українському питанню. Занадто повільно відбувається бажана ліквідація української державності. Потрібно швидше, проте витонченіше та прихованіше. Завдання нового "куратора" - запхати ДНР/ЛНР в тіло України з можливістю контролю над зовнішньою політткою, тобто зупинка руху країни до НАТО та ЄС, а ще головніше - контроль над всією країною", - пояснює він у Facebook.

"Зважаючи на дії теперішньої влади - "мир за будь яку ціну", очікуємо ще більшого тиску Кремля та поступову втрату суб‘єктності. На цей раз внутрішньої", - наголошує Смолій.