У Афганістані таліби збили вертоліт із українцями на борту

У Афганістані ракета влучила у молдовський вертоліт із українськими командиром екіпажу та бортінженером на борту

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

За інформацією Органа цивільної авіації Молдови, вертоліт Мі-8 зазнав нападу в провінції Гельманд на півдні Афганістану. Легко постраждали командир екіпажу і бортінженер родом із України, другий пілот із Молдови не ушкоджений.

Вертоліт здійснював гуманітарну місію і перевозив харчові продукти, на його борту були тільки згадані троє членів екіпажу. За останніми даними, в нього вистрелили з ручного реактивного гранатомета, коли він стояв на землі.

Членів екіпажу підібрав інший вертоліт, на борту якого були громадяни Молдови. Поранених доставили до госпіталю для надання допомоги й опісля відпустили, їхнім життям ніщо не загрожує.

Тим часом, речниця молдовського Органу цивільної авіації Молдови Ірина Бодоліке заявила, що вертоліт, який належить одній із молдовських авіакомпаній, перевозив військових Афганської національної армії, був збитий бойовиками руху "Талібан" і зумів аварійно приземлитися, внаслідок чого, за попередніми даними, були поранені двоє українців-членів екіпажу і четверо афганських військових. Екіпаж і пасажирів підібрав другий молдовський вертоліт, що летів слідом. При цьому вона додала, що у збитому вертольоті не було членів екіпажу-молдован.

Військові Афганістану інформували про аварійну посаду в тій же місцевості військового вертольота Мі-17. Версію про збиття вертольота ракетою під час приземлення і про чотирьох поранених афганців, як інформує агентство, повідомили також місцеві афганські засоби інформації, але в них ішлося про те, що й вертоліт був афганський.

Мі-17 є експортним позначенням радянського, а нині російського вертольота Мі-8, які мають у наявності афганські військові.