Тейлор пояснив Помпео, чому США треба дбати про Україну

Колишній посол США в Україні Вільям Тейлор заявив держсекретареві США Майку Помпео, що відповіддю на питання, "Думаєте, американців непокоїть Україна?", має бути: "Так"

Про це Тейлор написав у своїй колонці на шпальтах The New York Times

"Перед запланованим візитом до України держсекретар США Майк Помпео запитав: "Думаєте, американців турбує Україна?"

Ось чому відповідь повинна бути так: Україна захищає себе і Захід від нападу Росії. Якщо Україна досягне успіху, ми досягнемо успіху. Відносини між Сполученими Штатами і Україною є ключем до нашої національної безпеки, і американці повинні дбати про Україну" - наголосив дипломат.

Тейлор нагадав Помпео, що Росія веде гібридну війну проти України, Європи і США. За його словами, ця війна має багато компонентів: збройна військова агресія, енергопостачання, кібератаки, дезінформація, втручання у вибори – і на кожному з цих полів битви Україна є лінією фронту.

"Поки Росія не вийде з України – і Донбасу, і Криму – і не визнає, що Україна є незалежною, суверенною нацією, інші нації не можуть бути в безпеці. Поки Росія не прийме міжнародний порядок, заснований на правилах, західні країни перебувають під загрозою. Україна – це лінія фронту" - підкреслив він.

Тейлор розповів, як в останні сім місяців, коли він був послом США в Україні, він регулярно відвідував лінію фронту.

За його словами, лінія фронту в Донбасі знаменує собою єдиний в Європі збройний конфлікт. Тейлор розповів, що кожного тижня російські війська вбивають українських солдатів і отримують втрати у відповідь.

"Підтримувати Україну – значить підтримувати молоду демократію, яка бореться за відновлення суверенітету над її міжнародно визнаними кордонами", - написав Тейлор.

"Підтримувати Україну означає підтримувати заснований на правилах міжнародний порядок, який дозволив великим державам в Європі уникнути війни протягом семи десятиліть. Це підтримувати демократію над самодержавством. Це підтримувати свободу над не свободою. Більшість американців це роблять", - зазначив дипломат.

Він нагадав, що США і їх союзники підтримують Україну в цій війні, забезпечуючи збройні сили України зброєю, навчанням і підтримкою. Американська допомога в області безпеки України регулярно отримує широку двопартійну підтримку в Конгресі, і важливість цієї допомоги Україні (і національній безпеці США) не обговорюється.

Тейлор також розповів, що на енергетичному полі битви Кремль намагається обійти Україну і збільшити залежність Німеччини і Європи від Росії, "витрачаючи мільярди на непотрібний підводний газопровід, політичний проект без економічного обґрунтування".

За його словами, гібридна війна Росії – це також інформаційна війна, коли російська влада переконує своїх громадян, що вони знаходяться під загрозою з боку ворожого Заходу, і що президент Володимир Путін захищає.

Тейлор також нагадаємо, що Росія втрутилася у вибори США в 2016 році, у вибори в Україні в 2014 році і референдум по британському брексіту на початку 2016 року.

Разом з тим, за словами колишнього посла США в Україні, російський виклик ще ширший, ніж гібридна війна. Адже Кремль атакує правила, на яких будуються відносини між народами з часів Другої світової війни, правила, які підтримували мир між основними європейськими державами протягом 70 років, намагаючись повернутися до "закону джунглів".