Радник прем'єра Юрій Голик повідомив подробиці програми уряду "Зшити країну", - ЗМІ

У 2020 році, згідно з програмою уряду та Укравтодору, яку було презентовано вчора у Києві, в Україні будуть капітально відремонтовані 4 000 км доріг державного і міжнародного значення, а також 2 500 км місцевих доріг

Про це, з посиланням на радника прем'єр-міністра Юрія Голика, повідомляє РБК-Україна.

Програму представили прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, міністр інфраструктури Владислав Криклій і голова Укравтодору Олександр Кубраков.

За словами Голика, програма "Зшити країну" є безпрецедентною для України програмою розвитку транспортної інфраструктури. Крім нечуваних раніше обсягів робіт, запланованих урядом і Укравтодором, велика увага буде приділятися такожякіснійскладовій.

При проведенні дорожніх робіт докоріннозміниться сам принцип їх виконання. Якщо раніше дороги будувалися окремими ділянками і нерідкозалишалися недобудованими, то тепер дороги будуть ремонтуватися від початку і до кінця протягом року, якщо дозволятиме протяжність і клас конкретної дороги.

"За всю історію незалежності України ще не було таких амбітних планів по ремонту доріг. І мова йде не про ямковий ремонт, а про капітальний", - заявив Голик.

Як зазначає видання, за словами радника прем'єра, «на поточний рік кошти Дорожнього фонду досягли рекордної позначки в 31 млрд гривень і ще близько 20 млрд будуть залучені за рахунок міжнародних фінансових організацій».

Крім цього, продовжує Голик, в дорожній галузі буде розвиватися конкуренція серед підрядників, "оскільки парламент і уряд суттєво спростили і стандартизували процедури, пов'язані з проведенням тендерів, оцінки та контролю якості".

Радник прем'єра зазначив також, що відтепер збереженню виконаних робіт буде приділятися велика увага – на цьому акцентував увагу прем’єр-міністр Олексій Гончарук. Підрядники зобов'язані будуть давати гарантію на зданий в експлуатацію об'єкт, а дороги будуть захищені від перенавантаження мобільними і стаціонарними ваговими комплексами, про що під час презентациї програми заявив голова Укравтодору Олександр Кубраков.

Також, як зазначає видання, частина коштів, що виділяються на ремонтдоріг, буде спрямована на створення ефективних заходів безпеки.

"У 2018 році на питання безпеки на дорогах з бюджету не було витрачено жодної копійки, тому кількість ДТП і смертей продовжує зростати. Наша мета знизити смертність на дорогах до мінімуму, а в недалекому майбутньому - до нуля", - наводить слова Голика РБК-Україна.

Як вже повідомлялося раніше, нещодавно Верховна Рада прийняла два закони, які дозволили залучати для дорожніх робіт позабюджетне фінансування під гарантії уряду.