Трамп представив план з врегулювання конфлікту між Ізраїлем і Палестиною

Президент США Дональд Трамп представив мирний план своєї адміністрації для вирішення проблеми визначення кордону між Ізраїлем і Палестиною

Як повідомляє hromadske, про це Трамп заявив у Білому домі під час пресконференції з прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу.

"Сьогодні світ зробив ще один великий крок на шляху до миру", — сказав Трамп перед презентацією свого плану, також відомого як "угода століття".

Він додав, що вже заручився підтримкою обох сторін, і подякував Нетаньягу за сміливість вдатися до такого мужнього кроку.

У плані на 50 сторінок викладається вирішення близькосхідного конфлікту за моделлю "двох держав" - тобто створення міжнародно визнаної Палестинської держави. Йдеться, зокрема, про таке:

Слід зазначити, що не зовсім зрозуміло, як можна водночас визнати Східний Єрусалим столицею Палестини і водночас визначити весь Єрусалим як "неподільну столицю" Ізраїлю, про що повідомив Трамп.

Пізніше у своєму Twitter президент США виклав мапу запропонованої території Палестинської держави.

"Сьогодні — історична нагода для палестинців створити свою незалежну державу. І, можливо, в них зараз остання нагода це зробити", — наголосив президент США.

Прем'єр-міністр Ізраїлю вже заявив про свою згоду на цей план і подякував за нього Трампу, назвавши його найбільшим другом Ізраїлю, який коли-небудь був у Білому домі.

За словами ізраїльських посадовців, Нетаньягу в середу, 29 січня, обговорить план Трампа з президентом Росїі Володимиром Путіним, передає BBC.

Як повідомили Reuters джерела в адміністрації Трампа, вони очікують на скептичне ставлення представників Палестини щодо запропонованого рішення, однак сподіваються, що в ході перемовин їм вдасться переконати їх у життєздатності плану.