Росія продовжує призов в Криму, порушуючи міжнародне право, - місія ООН

У 2019 році Російська Федерація, як окупаційна держава в Криму, що визнано резолюціями Генеральної Асамблеї ООН, продовжила кампанію з призову мешканців Криму до своїх Збройних сил. Це є порушенням її зобов'язань

Про це повідомляє Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні.

Російський судовий реєстр містить інформацію про 25 проваджень за ухилення від призову, відкритих у 2019 році. Засуджених оштрафували в кримінальному порядку на суми в еквіваленті від $243 до $810.

Перша справа про ухилення від призову на військову службу в Криму стала відома у 2017 році. З того часу, ідентифікували щонайменше 68 кримінальних проваджень за ухилення; серед цих проваджень було оприлюднено щонайменше 32 обвинувальні вироки.

"Нагадуємо, що Російська Федерація як окупаційна держава в Криму повинна припинити примусовий призов до своїх Збройних сил та покласти край притягненню до кримінальної відповідальності жителів Криму за ухилення від призову на військову службу", - йдеться у повідомленні.

Відповідно до міжнародного гуманітарного права, ті, хто проживали в Криму, коли почалася окупація, вважаються особами під захистом.