Євросоюз і ООН відреагували на мирний план Трампа для Палестини

Євросоюз має намір "переглянути і оцінити" пропозицію президента США Дональда Трампа щодо врегулювання конфлікту між Ізраїлем і Палестиною

Про це заявив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, повідомляє DW.

Він підкреслив, що вирішення палестино-ізраїльського конфлікту можливе лише в рамках концепції двох держав з урахуванням "легітимних вимог палестинців і ізраїльтян", а також всіх "важливих резолюцій ООН і міжнародно узгоджених аспектів".

В ООН також стримано відреагували на ідею президента США. Представник генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша зазначив, що організація дотримується позиції, виробленої роками в резолюціях Ради безпеки і Генасамблеї ООН. Згідно з ними, створення двох держав - ізраїльської і палестинської - має бути здійснене "на підставі кордонів 1967 року".

Нагадаємо, 28 січня Трамп представив план примирення Ізраїлю з Палестиною, назвавши його «останньою можливістю» для палестинців здобути державу.

Згідно з планом Трампа, територія майбутньої держави Палестина зі столицею в Східному Єрусалимі буде подвоєна, але Єрусалим залишиться "неподільною" столицею Ізраїлю. Палестинці повинні визнати Ізраїль як єврейську державу.

Президент Палестини Махмуд Аббас не підтримав мирний план Трампа.

Після представлення Трампом плану по врегулюванню конфлікту на Близькому Сході в Єрусалимі почалися масові протести