Чеські ІТ-шники за вихідні та безкоштовно зробили програму, на яку уряд збирався витратити 16 млн євро. Міністра звільнили

Міністра транспорту Чехії Владіміра Кремліка 20 січня 2020 року звільнили з посади за завищення тендерної вартості на експлуатацію нової онлайн-системи продажу автомобільних віньєток - платних дозволів на користування міжміськими трасами в Чехії

Про це повідомляє Radio CZ.

Міністр транспорту хотів укласти контракт на 400 млн крон (близько $17,5 млн або 16 млн євро) з компанією Asseco Central Europe. Але прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив, що контракт був погано організований, і що він особисто його не узгоджував.

За ситуацією слідкував Томаш Вондрачек, власник IT-компанії Actum Digital. Тиждень тому він записав онлайн-звернення де закликав IT-спеціалістів приєднатися до його ініціативи зі створення онлайн-сервісу самотужки.

Невдовзі відгукнулося більше 300 програмістів, з яких обрали 60 фахівців, що реалізували цей сервіс в рамках дводенного хакатону 25-26 січня. У понеділок 27 січня сайт запрацював у тестовому режимі. А міністра транспорту звільнили.