25 затриманих: у Києві біля мечеті влаштували облаву, - Ісмагілов

До мечеті Ісламського культурного центра Києва приїхало два автобуси зі співробітниками Державної міграційної поліції, у супроводі Національної поліції, близько сорока екіпірованих осіб, які влаштували масову перевірку документів мусульман

Про це повідомив муфтій Духовного управління мусульман України "Умма" шейх Саід Ісмагілов на своїй сторінці у Facebook.

"Сьогодні п'ятниця - особливий молитовний день для мусульман, коли віруючі зобов'язані прийти до мечеті і молитись. До початку молитви, десь близько дванадцятої години, до мечеті Ісламського культурного центра Києва приїхало два автобуси зі співробітниками Державної міграційної поліції, у супроводі Національної поліції, десь близько сорока екіпірованих осіб, дехто був у масках, і влаштували масову перевірку документів мусульман, що прямували до мечеті. Це продовжувалось на виході зі двору мечеті й під час молитви, і після молитви", - йдеться у повідомленні.

Він наголосив, що на зауваження, що це є грубим порушенням прав віруючих, йому відповідали, що перевірка документів відбувається не на території мечеті, а поза її межами.

Було затримано та вивезено автобусами 25 осіб, в яких не було з собою документів.

"Я розумію, що міграційна служба має робити свою роботу, але ж не біля воріт мечетей, церков та інших культових споруд! Я не можу собі уявити, щоб біля християнського храму, або юдейської сінагоги отак само влаштовували перевірку всіх, хто йде на молитву", - зазначив Ісмагілов.

За його словами, влаштовувати облави та перевірку документів біля храмів, це "калька" з російського поводження з людьми. А у вільній демократичній країні не може бути таких методів.