Зеленський боїться маніпуляцій Ірану з "чорними скриньками" з літака МАУ

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Іран запросив українських фахівців для розшифровки бортових самописців зі збитого літака МАУ

Про це Зеленський заявив у інтерв'ю ТСН.Тиждень.

За словами Зеленського, українські фахівці можуть полетіти до Ірану вже 3 лютого.

"Вони запрошують вже у понеділок летіти до них в Іран. Відверто кажучи, ми цього дуже боїмося, тому що можуть запросити наших фахівців до їхньої лабораторії, але вже тоді нам наші спеціалісти сказали, що технічно вони не готові до правильного, правдивого розшифрування. Я боюсь, що іранці можуть залучити наших фахівців, мовляв, давайте тут, на місці розшифруємо, а потім скажуть: навіщо вам тепер "чорні скриньки", - сказав Зеленський.

Водночас, президент заявив, що Україна й надалі хоче отримати "чорні скриньки" для розшифровки.

"Ні, ми хочемо взяти ці скриньки, і про це ми говорили з представником іранської сторони, і він сказав: "Якщо ми не зможемо їх розшифрувати, ми їх вам віддамо". Я сказав: "Мені ваш президент теж давав слово, що ми будемо допущені до будь-яких предметів, до будь-яких доказів і зможемо взяти "чорні скриньки", - розповів Зеленський.

Він додав, що у разі, якщо українські фахівці летітимуть в Іран, вони повинні мати мандат, що за неповного розшифрування на місці можуть забрати "чорні скриньки".