Нафтогаз виплатить Укрнафті майже 15 млрд грн за "спірний газ"

НАК “Нафтогаз України” уклав мирову угоду з компанією з частковою власністю Ігоря Коломойського "Укрнафта"

Про це повідомив виконавчий директор НАК Нафтогаз Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook.

"Сторони погодили угоду, за якою Укрнафта продає Нафтогазу обсяг газу, який за рішенням Верховного Суду України має бути визнаний за Укрнафтою у сховищах Укртрансгазу (оператор газосховищ, який входить у групу компаній Нафтогаз).

Єдиним можливим варіантом визначення ціни за цією угодою була ринкова ціна на той момент.

...Відповідність ринковій ціні за цією угодою була підтверджена міжнародною аудиторською компанією KPMG", - пише топ-менеджер НАК.

Нагадуємо, що НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних з колишніми акціонерами "Приватбанку" Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим, - близько 42% акцій.

Вітренко наголошує, що кошти "Нафтогазу" за "спірний газ" та за майбутню передплату підуть на погашення податкового боргу "Укрнафти".

"Нафтогаз має отримати з держбюджету компенсацію за покладені спеціальні обов’язки, розрахуватися за цей газ з Укрнафтою (загальна сума – майже 15 млрд грн), а також передплатити до 14,6 млрд грн за газ, який Укрнафта буде видобувати і передавати Нафтогазу у майбутні періоди;

Укрнафта всі ці кошти направить до держбюджету в якості погашення податкового боргу та сплати податків, які виникають у зв’язку зі здійсненням цих операцій.

Угодою передбачено, що якщо Нафтогаз не виконає свої зобов’язання і до 1 квітня 2020 року не розрахується за вказані вище обсяги газу в сховищах, які Укрнафта передає Нафтогазу, цей газ має бути повернутий Укрнафті", - пише Вітренко.

Водночас Вітренко підкреслює, що за іншого розвитку подій компенсація могли би бути в 2 рази більша.

"Зауважу, що це було далеко не найгіршим варіантом для Нафтогазу, оскільки якби Укрнафта наполягала на грошовій компенсації вартості газу, яким вона була позбавлена можливістю розпоряджатися у у період, визначений у рішенні Верховного суду України, то сума була була б в 2,2 рази більшою.

У Нафтогазі наголошують, що раніше угода не була реалізована, через відсутність погодження з боку Кабміну. За словами Вітренка, уряд Гройсмана маючи всі необхідні документі від Нафтогазу не розглядав рішення на своїх засіданнях. 

"Нафтогаз невідкладно надав Кабміну (Гройсмана - ред.) всі необхідні документи для погодження, але відповідне рішення навіть не розглядалося.

Це створювало для Нафтогазу та держави додаткові юридичні ризики вимог щодо компенсації збитків з боку Укрнафти та міноритарних акціонерів.

Лише нещодавно уряд Гончарука зняв ці обмеження з боку Кабміну", - пише Вітренко.