Середній внесок - 121 тис. грн: рух "Чесно" проаналізував, як від імені громадян фінансують політичні партії

3 лютого громадський рух "Чесно" оприлюднив дослідження фінансування політичних партій українцями у 2018-2019 рр.

Результати дослідження рух "Чесно" оприлюднив на власному сайті.

За останні два роки близько 20 тисяч українців офіційно профінансували політиків на понад 4 мільярди гривень. Середній внесок - 121 тисяча гривень.

 Рух "Чесно" з посилається на фінансові звіти партій та кандидатів за 2018 і три квартали 2019 року.

Для порівняння у "Чесно" вказують, що середній внесок на кампанію з переобрання Дональда Трампа у 2019 році становив $176 (близько 4400 грн).

"За законом, українські партії можуть фінансувати юридичні особи (бізнес або громадські організації) та фізичні особи (звичайні громадяни). Підрахунки показують, що останні роблять це частіше", - йдеться у повідомленні.

Протягом останніх двох років фізособи подарували 2,4 мільярда гривень партіям і кандидатам на президентських виборах. Ще близько 509 мільйонів віддали 281 підприємство та громадська організація. Близько пів мільярда гривень також надійшло на виборчі фонди кандидатів у народні депутати.

«Тобто, партії й кандидати в президенти назбирали близько 4 мільярдів гривень — ця сума рівна річному бюджету, наприклад, міста Вінниця», - уточнили в громадському русі.

Найбільше коштів від фізосіб - 564 мільйони - отримала партія "Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина".

Лише в "Аграрної партії України" більш ніж половина суми внесків - від юросіб. Політсилу часто фінансували сільськогосподарські підприємства.