Коронавірус: лікар з Уханю намагався попередити колег про вірус, його попросили мовчати

Лікар із китайського міста Ухань, яке є епіцентром поширення коронавірусу, намагався попередити колег про вірус наприкінці грудня 2019 року. Поліція змусила його мовчати та не поширювати чутки

Про це повідомляє Hromadske з посиланням на CNN.

30 грудня Лі Веньян написав своїм колишнім одногрупникам з медичної школи про те, що до його лікарні доставили 7 пацієнтів, які відвідували місцевий рибний ринок. На його думку, вірус був схожий на той,що призвів до епідемії у 2002-2003 роках.

Лі Веньян радив колегам носити захисний одяг, щоб захиститись від вірусу. Потім скріншоти повідомлення лікаря оприлюднили в мережі.

Муніципальна комісія з питань охорони здоров'я Уханя розіслала місцевим медзакладам повідомлення про діагностування пневмонії невідомого типу у відвідувачів місцевого ринку.

Комісія заборонила розголошувати цю інформацію без узгодження з владою.

Місцева влада викликала Веньяна 31 грудня для пояснень того, як він дізнався про випадки зараження вірусом.

Незабаром до Веньяна прийшла поліція та звинуватила його в поширенні чуток та порушенні правопорядку. Йому погрожували триманням під вартою. Він визнав, що нібито порушив закон і відмовився від подальших "неправомірних дій".

Веньян повернувся до роботи. Він лікував людину з ще недіагностованим коронавірусом. 10 січня у Веньяна з'явився кашель, а потім лихоманка. За два дні його госпіталізували.

Перші тести на коронавірус були негативні. Його інфікування коронавірусом підтвердили 1 лютого.

  • Станом на 4 лютого 2020 року у світі зареєстровано 20 606 лабораторних підтверджених випадків нової коронавірусної інфекції, з них 427 летальні.