Собаку за газ: "слуга" Брагар заявив, що патріотичне кіно "не варте фінансування"

Депутат із фракції “Слуга народу” Євген Брагар заявив, що патріотичне кіно не варто фінансувати з бюджету через те, що воно неприбуткове

Як передає “Новинарня“, про це нардеп заявив у ефірі телеканалу “Рада” ще у вересні 2019 року.

Він навів як приклад фільми, що “нормально фінансувались та повернули витрати”. І це, наприклад, творчість “95 кварталу”.

“Державна підтримка і так надається за участю Держкіно. Питання про її ефективність дуже сумнівна. Над цим треба дуже інтенсивно працювати. Я дуже сумніваюся в необхідності такого великого фінансування”, – заявив Брагар.

Він навів приклади успішного, на його погляд, державного фінансування. Так, згідно з його даними, у 2018 році повернутися витрати на зйомки завдяки касовим зборам фільмів “Свінгери”, “Дзідзьо. Перший раз”  (не отримували державного фінансування”, “Скажені весілля” (10% фінансування), а також “Я, ти, він, вона” (від “Кварталу 95”, який “отримав нормальне фінансування”), і мультиплікаційний фільм “Зачарована принцеса”.

“Але успіх цього мультика став можливим не завдяки зборам в Україні, а насамперед за рахунок зборів в Китаї”,  – сказав нардеп.

Патріотичне кіно взагалі, на думку Баграра, не варте фінансування – “прибутку не буде”.

Коли ж ведуча запитала його щодо того, чи варто було фінансувати фільми  “Донбас” та “Кіборги”, він заявив, що кіноіндустрія – це бізнес.

“Ці фільми, незважаючи на те, що отримали досить потужне державне фінансування, вони не вийшли в плюс. А кіноіндустрія – як і будь-який бізнес – там головна стратегія в тому, щоб зробити комерційно привабливий продукт”, – сказав “слуга народу”.

І додав, що такі фільми не варто фінансувати, а якщо й знімати, то не більше, ніж один-два на рік.

“Я давав би гроші тільки тим жанрам, які в перспективі можуть окупитися. Патріотичний жанр… Більшість українців не ходить на це в кінотеатр, тому, якщо і знімати такі фільми, то робити не п’ять стрічок на рік, а одну-дві. А більше сконцентруватися на тих жанрах, яким дійсно потрібне державне фінансування”, – резюмував він.