1+1 просить про допомогу Зеленського, Баканова і Разумкова

Група "1+1 медіа" звернулася по допомогу до влади держави через обшуки в їхніх журналістів, які провела Служба безпеки України

Про це йдеться у зверненні "1+1 медіа".

"Група 1+1 медіа звертається до президента України Володимира Зеленського, голови ВРУ Дмитра Разумкова, голови Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександра Ткаченка, голови Комітету ВРУ з питань свободи слова Нестора Шуфрича, до першого заступника голови Нацради з питань телерадіомовлення Ольги Герасим’юк, до голови Служби безпеки України Івана Баканова та Генерального прокурора України Руслана Рябошапки з проханням звернути увагу на надзвичайні й безпрецедентні дії Служби безпеки України під час досудового розслідування", - йдеться у заяві.

Журналісти скаржаться на обшуки з боку СБУ, які пройшли 5 лютого. Вони зазначають, що під час обшуку слідчі допустили низку грубих порушень кримінального процесуального закону.

Також вони зазначають, що ухвалою слідчого судді передбачено обшук лише трьох робочих місць конкретних журналістів, але слідчі СБУ наполягали на проведенні обшуку усього приміщення редакції.

Одночасно обшуки проводились й за місцем проживання трьох журналістів, які у різний час працювали в редакції управління журналістських розслідувань. При цьому вдома на момент проведення обшуків перебували малолітні діти, які таким чином опинились у стресовій ситуації.

Вони зазначили, що  найголовнішим є факт проведення обшуку журналістів програми журналістських розслідувань, пов’язаний з викривальною діяльністю програми - перший за весь час існування незалежної України. 

"Ми вкрай обурені та стурбовані тим, що на порушення, які викриває ця та інші програми журналістських розслідувань, у більшості випадків жодної реакції правоохоронних органів немає, натомість журналісти самі стають об’єктом переслідування", - йдеться у заяві.

У групі "1+1 медіа" наголосили, що це вкрай небезпечний прецедент, який створюється у незалежній і демократичній державі, коли державний орган, покликаний дбати про безпеку країни, із численними порушеннями втручається у роботу редакції, яка займається журналістськими розслідуваннями, але не звертає уваги на самі об’єкти розслідувань.