Національна гвардія України закупила автомобілі МАЗ із санкційними двигунами ЯМЗ

Стало відомо, що у 2019 році Національна гвардія України закупила партію вантажних автомобілів МАЗ із двигунами ЯМЗ російського виробництва

Постачальник  автотехніки "Спец-Ком-Сервіс", вступивши у злочинну корупційну змову, поставив українським силовикам автомобілі з санкційними двигунами ЯМЗ.

23 липня минулого року за Державним оборонним замовленням Національною гвардією України в результаті проведеного тендера було підписано Державний контракт із ТОВ "Спец-Ком-Сервіс" на поставку продукції. Було закуплено партію з 16 бортових автомобілів підвищеної прохідності для перевезення особового складу СКС-МZ5316-01БП  на шасі МАЗ-5316F5. Ймовірно, на територію України ці автомобілі було завезено для цивільного використання. Вони мали білий колір. А в зелений матовий захисний колір перефарбували лише видиму частину автомобіля. Тобто для Нацгвардії цілеспрямовано закуплено автомобілі, що створені для використання в цивільних, а не військових умовах.

У тендері  брав участь і ПрАТ "АвтоКрАЗ", що вже кілька років поспіль не використовує комплектуючі російського виробництва. Вітчизняне підприємство пропонувало свою серійну продукцію – це автомобіль для перевезення особового складу , розроблений та виготовлений на базі  КрАЗ-5233ВЕ, що повністю відповідає прописаному у тендері техзавданню. Заводчани чекали на нове замовлення, бо це додаткові завантаження роботою, кошти, а у підсумку і збільшення відрахувань до бюджетів усіх рівнів. Перевагу ж було надано МАЗу  –  автомобілю, складеному з російських комплектуючих. 

Отже, військове формування – Нацгвардія, що покликане охороняти суспільство та державу від злочинних та інших протиправних посягань, забезпечувати припинення терористичної діяльності, державну безпеку і захист кордону  має "на озброєнні" автотехніку із двигунами, що постачає країна-агресор. Що це? Чиїсь приватні інтереси превалюють над державними? У кого є бажання розвивати не вітчизняну, а російську економіку?  Чи просто є  мета отримати  фінансову вигоду від такого «убивчого» для вітчизняних виробників контракту?  

Прикро, що таким чином держава в особі Національної гвардії, за кошти платників податків  спонсорує тих, хто вже шостий рік не припиняє збройну агресію проти нашої країни.