Бернацька внесла 7 млн грн застави по справі "Золотого мандарину"

Колишня заступниця міністра юстиції Наталія Бернацька внесла 7 млн гривень застави у так званій справі "Золотого мандарина"

Про це РБК-Україна повідомив її адвокат Євген Солодко.

За його словами, заставу у розмірі 7 млн гривень вже внесено.

"Внесено заставу. Це відповідає дійсності", - зазначив Солодко.

Відзначимо, цього тижня Вищий антикорупційний суд обрав їй запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 7 млн гривень. Також на Бернацьку поклали обов'язки прибувати до слідчого або прокурора за першим викликом, повідомляти про зміну місця проживання і здати закордонний паспорт.

Так звана справа "Золотого мандарина" полягає в тому, що компанія у 2000-х передала "Київенерго" на зберігання мазут, але та відмовилася його повернути. В результаті "Золотий мандарин" дійшов до ЄСПЛ і отримав рішення про компенсацію, а Мін'юст у 2015 році підписав документ про врегулювання спору. ЄСПЛ затвердив цей документ і зняв необхідність виплати додаткової компенсації, зобов'язавши Україну виконати тільки рішення судів про повернення вартості мазуту.

Україна виплатила компенсацію з держбюджету, але у 2017 році Мін'юст подав позов до "Київенерго" про повернення цих коштів. У НАБУ підозрюють, що чиновники Мін'юсту могли зловживати службовим становищем в інтересах "Золотого мандарина".

При цьому заступник міністра юстиції та урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина в грудні 2016 року пояснив, чому звинувачення НАБУ є необґрунтованими. А Харківська правозахисна група та Українська Гельсінська спілка з прав людини на прохання Міністерства юстиції вивчили всі документи, що стосуються рішення ЄСПЛ у цій справі та надали свої висновки, що дії міністерства були цілком законними.