Ключова справа у націоналізації ПриватБанку: суд визначився із датою розгляду

Верховний суд України призначив дату розгляду справи про визнання родини Суркісів пов’язаними з ПриватБанком особами на 16 березня.

Про це повідомили у Національному банку України.

Зазначимо, це ключова справа щодо націоналізації банку, від якої залежить розгляд справ про оскарження націоналізації.

На останньому засіданні суду справа була відкладена у зв’язку з поданням клопотання Кабінету Міністрів про заміну відповідача.

“Члени сім’ї Суркісів намагаються у суді довести, що не є пов'язаними з ексвласниками ПриватБанку особами. Також вони хочуть скасувати конвертацію їх коштів на акції ПриватБанку під час націоналізації (процедура bail-in)”, - пояснили у Нацбанку.

Під процедуру bail-in потрапили кошти пов’язаних осіб на загальну суму 29,4 млрд грн. Завдяки цьому вдалось зменшити фінансове навантаження на державу.

Нагадаємо, у межах націоналізації ПриватБанку вклади родини Суркісів обміняли на акції (процедура bail-in), адже саму родину визнали пов’язаними з банком особами. 

Це дозволило Україні надалі придбати акції банку за 1 грн та перевести банк у свою власність (націоналізувати ПриватБанк). Родина Суркісів цю операцію оскаржувала у судах різних інстанцій, зокрема у Верховному суді.