Марі Йованович: Трамп підірвав всі демократичні інститути США, але ми все одно переможемо

Колишній посол США в Україні Марі Йованович у колонці для The Washington Post заявила, що адміністрація Дональда Трампа "підірвала" всі демократичні інститути США

Колонка Йованович опублікована на наступний день після виправдання Трампа Сенатом.

"Я бачила диктатури в різних куточках світу, де сліпа покора є нормою, а тим, хто говорить правду, загрожує покарання, або смерть. Ми не повинні допустити, щоб США стали країною, де критика уряду є небезпечною справою… Ця адміністрація підірвала наші демократичні інститути, вона залишила державних службовців без своєї підтримки і перестала показувати їм приклад етичної поведінки, приклад, який вони так потребують, щоб виконувати свою роботу і просувати інтереси США", - написала Йованович.

На думку екс-посла, уряд Трампа вкрай некоректно повівся щодо України, і це викликало опір у значної частини службовців Держдепу, в якому працюють професіонали і люди честі.

"Я завжди думала, що наші інститути назавжди захистять нас від окремих лиходіїв. Але виявляється, що установи потребують нас так само, як вони потрібні нам - вони потребують підтримки американського народу, щоб він також міг захистити їх. Американцям не слід вважати свою демократію аксіомою, за неї потрібно боротися щодня", - вважає посол.

Йованович назвала правління Трампа бурхливим часом і найскладнішим періодом її життя.

"Але я все ще маю намір знайти спосіб займатися зовнішньополітичними проблемами. І допомагати тим, хто хоче працювати на дипломатичній службі. Як і мої батьки, я з оптимізмом дивлюся в майбутнє. Події минулого року викликають глибоку тривогу, і не дивлячись на те, що наші інститути і наші громадяни стикаються з труднощами, які мало хто з нас навіть міг собі уявити, ми продовжимо боротьбу і переможемо", - написала екс-посол.

Йованович додала, що вона з гіркотою прощається з Держдепом після 34 років дипломатичної кар'єри і для неї було честю представляти інтереси США за кордоном.

Читайте також: Американські євангелісти просили Помпео звільнити Йованович через відвідування ЛГБТ-прайду, - ЗМІ

"Коли Конгрес попросив нас дати свідчення (про тиск Трампа на Україну - Ред.), ми з колегами не вагалися, навіть незважаючи на спроби адміністрації змусити нас замовчати…Я зробила це за велінням своєї совісті…це те, що вимагає від нас наша громадянська позиція", - написала дипломат.

Марі Йованович достроково завершила роботу в Україні 20 травня 2019 року.

Вона звинуватила у своєму відстороненні Джуліані та "корумпованих українців".