Модель земельної реформи уряду відкриває можливість скупки земель, - Кушнірук

Економіст Борис Кушнірук розповів про право власності землі і прогалини в урядовому законопроєкті про ринок землі

Про це він розповів в програмі "Червона лінія з Сергієм Висоцьким" на Еспресо.TV.

"В Конституції передбачено, що фізичні і юридичні особи можуть мати у власності землю. Значить, що вони мають властивість її і купити, і продати, бо якщо ти маєш право власності і не маєш права розпоряджатися нею, значить у тебе є проблема з тим, в якій мірі ти можеш цим правом власності користуватись", - сказав Кушнірук.

Він зазначив, що в Конституції є термін "земля", там немає терміну "сільськогосподарська земля".

"Земля, з точки зору розвитку, вона може міняти цілі використання. Якщо право власності є, то вона має право їм скористатися - продати. Це необмежене право, яке обмежити не можна. А от хто може купити, тут може існувати багато обмежень", - додав економіст.

Він розповів про те, що у світі і Європі є безліч систем, яким це обмеження забезпечуються.

"У Європі є обмеження, що землю можуть купити лише громадяни, фізичні особи і лише ті, хто займаються обробкою землі. У Франції ти маєш мати дозвіл місцевої громади на купівлю, тому що потрібно, щоб ти її максимально ефективно використовував. Ці обмеження в тій чи іншій формі повинні бути", - додав Кушнірук.

Він зауважив, що модель земельної реформи уряду відкриває можливість скупки земель через юридичних осіб в тому числі, і нерезидентами.

"Коли кажуть, що ми заборонимо нерезидентам купувати - це наївно. Для того існують юристи і інвестиційні банкіри, для того, щоб знайти схеми, як ці обмеження обійти. Маючи на увазі, що можна буде
згодом буде щось поміняти в законі, таким чином легалізувати ці землі", - підсумував Кушнірук.