"Коли РФ поверне наших хлопців": мерія Львова відмовилася видати РФ рештки агента НКВС Миколи Кузнєцова

Міськрада Львова не погодила передачу до РФ останків агента НКВС Миколи Кузнєцова до РФ, відклавши розгляд рішення до отримання відповіді з цього приводу від СБУ та МЗС

Про це повідомляє прес-служба мерії Львова.

Питання про перепоховання праху Кузнєцова Миколи Івановича з Пагорбу Слави у Львові на Широкорєчєнський військово-меморіальний комплекс м. Єкатеринбурга у РФ виносилося на розгляд на виконання рішення адміністративного суду, звернення племінниці Кузнєцова Маргарити Брюханової та з урахуванням рішення Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій.

Міський голова Львова Андрій Садовий вніс пропозицію про перенесення розгляду рішення до моменту отримання відповіді з цього приводу від СБУ та МЗС зазначивши, що поки РФ утримує в полоні українців, місто не має морального права розглядати це питання.

"Я розумію, що є рішення суду і ми зобов’язані це питання розглядати. Та його потрібно розглядати в рамках державної політики. Ми знаємо, як багато наших хлопців сьогодні знаходяться в полоні, ми сьогодні потерпаємо від російської агресії, тому дуже важливо, щоб по цьому питанню була чітка позиція СБУ, МЗС, і якщо це допоможе визволити наших хлопців, то ми однозначно будемо рухатися в напрямку політики нашої держави. Отримавши від них відповідні листи ми вернемося до розгляду цього питання. Їх відповідь буде публічною і ми в цій залі будемо це обговорювати. ... Коли ми отримуємо листи від Росії щодо перепоховання праху, то я би хотів, щоб ми мали чітку державну позицію, тому ми сьогодні звернулись до міністра закордонних справ, до керівника СБУ, щоб дали своє тлумачення. Я знаю дуже багато випадків у світі, коли такі питання вирішуються на рівні президентів країни. Якщо це допоможе повернути з російського полону когось з наших хлопців - я би був дуже щасливий", - сказав Садовий.

Заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко відзначив, що місто неодноразово зверталося до Львівського відділення СБУ, були різні відповіді, та в останній написано, що вони теж вважають, що це питання держави.

Микола Кузнєцов - радянський розвідник-диверсант, агент НКВС, який загинув 8 березня 1944 року у селі Боратин Бродівського району на Львівщині. За однією з версій, він підірвав себе гранатою під час затримання підрозділом УПА. Посмертно нагороджений званням Героя Радянського Союзу. Ексгумацію останків Кузнєцова здійснили у 1959 році.

Ім'я Миколи Кузнєцова внесено до списку осіб, що потрапляють під дію закону про декомунізацію. Раніше Львів уже відмовляв росіянам у проханні видати останки Кузнєцова.

У червні 2018 року могилу Кузнєцова у Львові пошкодили невідомі, а у березні 2019 року з могили Кузнєцова викрали бронзовий барельєф.