Портников: Більшість земельних наділів буде сконцентрована у руках кримінально-корупційних олігархічних угруповань

Віталій Портников розповів, що лобістами відкриття ринку землі можуть бути кримінально-корупційні олігархічні угруповання

Про це Віталій Портніков розповів у етері програми "Суботній Політклуб" на Еспресо.TV.

За словами Портнікова, для того, щоб усвідомити, яким буде ефект від відкриття земельного ринку, потрібно проаналізувати навіть не той проект, який сьогодні розглядають парламентарі, а той закон, який буде остаточно ухвалено.

"Я завжди був прихильником відкритого ринку землі. В цьому плані мої настрої відрізняються від настроїв більшості моїх співвітчизників. І, до речі, більшості прихильників Володимира Зеленського, які навіть не звернули увагу, що у програмі Зеленського, у програмі партії "Слуга народу", була обіцянка відкрити ринок землі. Мені дивно, що люди, які голосують за тих чи інших кандидатів, політичні сили, навіть не намагаються дізнатися, що наміри цих політиків та цих політичних сил, докорінно відрізняються від того, що вони очікують", - сказав Портніков.

За його словами, в усіх тих країнах, де дозволяється продаж та купівля землі дуже серйозно дбають про те, щоб зберігалася сільське господарство.

"Господарство в буквальному сенсі цього слова. Не господарство великих агрохолдингів, а господарство малих та середніх агрофірм. В більшості європейських країн, найбільш вразливі форми сільськогосподарської діяльності дотуються. Є допомога від держави – дотації, кредити, захист відповідними законами. Людям створюють спеціальні умови, щоб не допустити монополій. Регулюється діяльність цих усіх видів виробництва, від бджільництва, до молочної продукції. Більшість сільськогосподарських продуктів, якими пишається кожна європейська країна, давно зникли б, якби не ця допомога. Просто тому, що це виробляється руками, не верстатами робиться", - пояснив Портников.

На переконання Портникова, ключовим фактором у відкритті ринку землі може стати судова реформа.

"Якщо не буде чесного суду, то земля стане таким самим об'єктом рейдерських захоплень, як промисловість. Зараз ми підходимо до ситуації в якій вже були на початку 1990-х років. Тоді був запущений приватизаційний процес у промисловості, але ним скористалася тільки окрема категорія людей, пов'язаних з комуністичною номенклатурою, або з КДБ, або з бандитським світом. Ці люди стали власниками великих підприємств, стали олігархами. І виявилося, що всі інші українці отримали дірку від бублика",  - нагадав Портников.

Тому, на його думку, лобістами відкриття ринку землі в таких умовах можуть бути кримінально-корупційні олігархічні угруповання.

"Рейдерство досі залишається найбільш вигідним бізнесом у нашій країні. І виникає питання, який запобіжник рейдерських захоплень землі. Чому, якщо в 1990-х можна було прийти і поставити праску на живіт власнику підприємства, і отримати це підприємство, що зараз не можна праску отримати? Тоді ці праски будуть опинятися на животах фермерів. Тоді виявиться, що більшість земельних наділів буде сконцентрована у руках кримінально-корупційних олігархічних угруповань, які можуть бути лобістами саме такого вигідного їм законодавства", - переконаний Портников.