СБУ передала списки на обмін полоненими на затвердження кримським татарам, - Джемілєв

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв розповів, що в першу чергу в список на обмін будуть вносити тих, хто отримав від Росії найбільші терміни ув'язнення - 15-17 років

Про це лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв розповів у інтерв'ю виданню "Крим.Реалії".

Мустафа-ага зазначив, що питання обміну обговорювалось ще на нараді зі стратегічного партнерства президентів Туреччини та України.

"Володимир Зеленський говорив про це, а також сам Реджеп Ердоган і міністри з обох сторін. Мені теж дали слово, і, можливо, пошкодували про це. Я говорив про те, що в цьому обміні є велика вада: ми змушені віддавати кривавих бандитів в обмін на звільнення абсолютно невинних людей. Таким чином ми завдаємо шкоди всьому суспільству. Наприклад, Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова міняли на співробітників ГРУ Росії, які вбивали чеченських дисидентів по всьому світу", - підкреслив Джемілєв.

Він додав, що  немає гарантії, що після звільнення 138 осіб Путін завтра не набере ще 1380 нових.

"Ми маємо справу з країною, де немає нормальної судової, правової системи, все вирішується на вищому рівні. Так що обміни - не шлях захисту наших співгромадян на окупованих територіях", - заявив лідер кримськотатарського народу.

На запитання журналістів, чи залучає Офіс президента Меджліс до роботи над обмінними списками, він відповів:

"Нам СБУ передала весь цей список на затвердження. У нас є свої пріоритети, кого звільняти в першу чергу. Ми вважаємо, що спочатку повинні вийти наші співвітчизники, які отримали в російських судах найбільші терміни - по 15-17 років, абсолютно дикі, за якусь літературу. Там є ті, хто сидить під домашнім арештом, підпискою про невиїзд - вони підлягають обміну вже в останню чергу, оскільки страждають набагато менше, ніж сидять в таборах. Одним словом, йде процес, ми розглядаємо кожне прізвище. Так чи інакше, коли весь наш обмінний запас буде вичерпаний, ми будемо змушені вимагати звільнення наших людей, напевно, вже на іншій основі."