Сніжний ком або лавина: 2 сценарії виплати боргів

Зараз оформляти кредити досить легко і, на перший погляд, з ними легко впоратися. Але коли позик більше двох — починаються проблеми

Інформація публікується на правах реклами.

По-перше, сам факт заборгованості тисне на людину морально: ніхто не любить віддавати свої кровні за те, що вже давно витратилось. По-друге, з кредитами доводиться економити — а так як від цієї економії грошей не прибуває, рано чи пізно це починає дратувати.

Незалежно від того, чи користуєтеся ви кредитною карткою, або оформили кілька кредитів готівкою або кредитів онлайн, експерти фінансового порталу Finance.ua рекомендують набирати кредити на суму не більше, ніж 40% від місячного доходу. 

Але іноді навіть в такому обсязі виплати сильно травмують сімейний бюджет. Єдиний вихід — розлучитися хоча б з одним з боргів якомога швидше. Для цього є дві стратегії закриття боргів: "лавина" і "сніжний ком". 

Лавина

Суть "лавини" в тому, щоб завжди в першу чергу гасити кредит з найвищою процентною ставкою. Це математично обгрунтовано: чим вище процентна ставка, тим більше переплата. 

З мінусів — при такій стратегії виплата боргів займе більше часу. Але якщо ви закриєте найбільший кредит достроково, то у вас вийде добре заощадити на відсотках.

Сніжний ком

Суть методики "сніжного кому" полягає в тому, щоб в першу чергу гасити найменший кредит.

Цей спосіб не допоможе заощадити на відсотках, але подіє психологічно: деяким важко дається факт, що на сім'ї висить кілька кредитів, а наявність всього однієї позики (навіть великої) допоможе зняти напругу.

З плюсів — завдяки "сніжному кому" кількість кредитів швидко зменшується. Але так загальна переплата буде більше, ніж якщо гасити спочатку найдорожчий кредит.

Але чи завжди добре гасити кредит достроково?

Фактично для кредитної історії дострокове погашення боргів — тільки плюс, так як це характеризує вас як платоспроможного клієнта. Але "досрочників" не сильно люблять самі банки: їм набагато вигідніше працювати з клієнтами, які платять вчасно, тому що з ними можна отримати додатковий прибуток. 

Виходить так: в кредитній історії вказані терміни, на які був розрахований кредит і дата його фактичного закриття. Якщо банк бачить, що борг закритий раніше, ніж обмовлялося — може відмовити у видачі кредиту без пояснення причин.

Тому, якщо кредитне навантаження не доставляє особливого дискомфорту, рекомендуємо виплачувати всі борги у вказаний у договорі час.