Активісти звинуватили поліцію в незаконному стеженні за сотнями ветеранів

11 лютого на прес-конференції активісти та політики оприлюднили документи МВС, що нібито доводять стеження поліцією за українськими військовими та активістами

Оприлюднення документів МВС, що нібито доводять політичну репресивну діяльність Департаменту стратегічних розслідувань поліції щодо українських військових та активістів було презентовано на прес-конференції у виданні "Інтерфакс-Україна".

Учасниками конференції були активіст та ветеран Євген Карась, ветеран Нацгвардії Ярослав Лютий, депутат ВР 8-го скликання Ігор Луценко, та Масі Наєм, адвокат активістів, що зазнавали нападів, адвокатське об‘єднання "Міллер".

За словами учасників конференції, Департамент стратегічних розслідувань поліції вів позасудове стеження за сотнями активістів та ветеранів бойових дій.

Євген Карась на прес-конференції заявив, що  Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України стежить за активістами, збираючи приватну інформацію про них в рамках кримінального провадження про масові заворушення. Оперативник ДСР нібито звернувся до так званих "недержавних баз даних" і отримав від них інформацію щодо певних осіб. Серед них представники націоналістичних організацій, добровольчих батальйонів С14, Правий Сектор, Азов та інші. Загалом націоналісти оприлюднили список із 36 прізвищ.

Євген Карась переконує, що намагатиметься отримати повний список прізвищ та винесе це питання для обговорення на засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо нападів на активістів. Такі дії МВС він назвав тиском міністра внутрішніх справ Арсена Авакова на волонтерський рух. 

"Цей список належить МВС. Ми готові з ними судитися, я думаю, що ми знайдемо ту людину, яка займається саме цим списком ... Тому що це є кримінальний злочин, це несанкціоновано судом", - сказав Карась.

"Джерело інформації - анонімне, точно достовірне. Вірити у достовірність списків - ваш вибір. Якщо у вас є знайомі в МВС чи Нацполіції, то вони як мінімум вам підтвердять, що такі папірці не новина", - заявив колишній активіст С14 Сергій Мазур після конференції.

"Нам вдалось дістати лише три сторінки. Усього їх 15. У середньому на кожному папірцю по 12 прізвищ. 12*15=180. Сто вісімдесят осіб під прицілом Арсена Борисовича", - додав він.

Водночас речник МВС Артем Шевченко зазначив, що не вважає оприлюднення інформації незаконним. Активістам порадив звертатися до прокуратури.

"Вся оперативна робота Національної поліції, зокрема, її Департаменту стратегічних розслідувань чітко регламентована КПК і ведеться під контролем прокуратури і суду. Якщо є ознаки порушення прав людини у цій роботі - треба звертатися до прокуратури, яка має повноваження покарати порушників-поліцейських. Не бачу тут ознак документа, бодай з мінімальною достовірністю. Це може бути все, що завгодно", - зазначив Артем Шевченко.

Він також додав, що деякі з цих осіб перебувають під слідством. Вони нібито намагаються видати себе за "жертв переслідування" і нагадати про себе у ЗМІ.

Активісти опублікували документи, що нібито свідчать про стеження поліції: