Кінець ямкового ремонту та боротьба з тендерними тролями: Зеленський дав завдання Укравтодору

У 2020 році в Україні планують оновити 4 тис. км автодоріг державного значення, на що передбачено безпрецедентні кошти – понад 85 млрд грн. Частину цієї суми виділять із коштів, які "Нафтогаз" отримав від "Газпрому" за підсумками Стокгольмського арбітражу.

Про це заявив президент Володимир Зеленський на нараді в Державному агентстві автодоріг, передає пресслужба ОП.

Одне із завдань проєкту "Велике будівництво", який буде запущено в Україні 1 березня, - будівництво мережі якісних автомобільних доріг, які об'єднають усю Україну, розповів президент.

"У 2020 році ми маємо оновити 4 тис. км доріг державного значення, на це передбачено безпрецедентні кошти в історії України – більше ніж 85 млрд грн. Це, по-перше, 31 млрд грн із Державного дорожнього фонду. По-друге, залучення в банках понад 19 млрд грн під державні гарантії. Минулого тижня мною підписані зміни до Бюджетного кодексу та Державного бюджету на 2020 рік, які дозволять "Укравтодору" все це зробити. І по-третє, на будівництво державних доріг передбачена частина коштів, які ми отримуємо від НАК "Нафтогаз" через те, що вони виграли у Стокгольмському арбітражі", – сказав Зеленський.

Він підкреслив, що будівництво і капітальний ремонт мають становити приблизно 80% усіх дорожніх робіт.

"Ямковий ремонт повинен піти в минуле", – заявив глава держави.

"Нам потрібно будувати для того, щоб зруйнувати. Зруйнувати міф, що Україна і хороші дороги – це несумісні речі", – додав Зеленський.

Також, за його розрахунками, протягом року має бути побудовано 2,5 тис. км доріг місцевого значення.

Масштабне будівництво доріг допоможе створити в Україні приблизно 12 тис. нових робочих місць, стверджує президент.