Закон про лобізм порушуватимуть і використовуватимуть для тиску на опозицію, - економіст

У разі ухвалення зареєстрованого "Батьківщиною" законопроєкту про лобізм він може бути використаний для тиску на опозицію, а його дотримання в Україні перебуватиме під питанням через слабкість державних інститутів

Про це заявив у програмі "Великий ефір із Василем Зимою" в ефірі Еспресо.TV економіст, громадський діяч, президент інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак.

"Лобізм - це непогано, це добре. Коли лобізм прозорий, зрозуміло, чиї інтереси відстоюють певні депутати чи лобісти, якщо це справжні лобісти. Україна - слабка держава. Ми не можемо закони, які ухвалені, заставляти виконувати. Ну не виконав закон - і що. Депутати придумали собі купу законів - регламент Верховної Ради. Вони щодня його порушують, просто постійно. І що? Ухвалять закон про лобізм - його всі будуть порушувати, тому що держава слабка. Якщо ви не будете подавати цю інформацію, вам нічого не зроблять. І будуть робити тільки для тих, хто знаходиться в опозиції. Тобто, це ще один важель тиснути на опозицію", - сказав Козак.

12 лютого фракція ВО "Батьківщина" зареєструвала у Верховній Раді законопроект №3059 про державну реєстрацію суб’єктів лобіювання та здійснення лобіювання в Україні. За словами Тимошенко, законопроєкт покликаний "захистити українську землю" і захистити державі від міжнародних аферистів. Лідер "Батьківщини" говорить, що документ підготовано на основі американського закону про розкриття лобістської діяльності та адаптовано до українських реалій

Поданий проєкт закону передбачає створення єдиного відкритого реєстру лобістів – людей, які відстоюють інтереси окремих держав та компаній; кожен, хто взяв гроші за лобізм, особливо з-за кордону, має прозвітувати, за що він їх отримав; лобіст зобов’язаний зареєструватися сам та реєструвати кожен свій контракт; чиновник отримує право поцікавитися у кожного свого відвідувача, чи не є він лобістом.

"Я переконана - якщо ми зможемо достатньо швидко цей закон прийняти, це допоможе нам захистити наші надра, наші підприємства, наші ресурси та найголовніше - захистити нашу українську землю. В країні треба наводити порядок, бо сьогодні до нас їдуть аферисти з усього світу, і кожен з них має за мету наші з вами українські ресурси просто привласнити та використати у приватних інтересах. Тому наша команда буде робити все можливе, щоб захистити країну", - резюмувала Тимошенко.