Ціна газу на ринку України впала до 10-річного мінімуму

Ціна газу на українському ринку впала до позначки $186 за 1 тис. кубометрів, починаючи з 3-го кварталу 2019-го року. Це мінімум за останні 10 років

Про це йдеться у пресрелізі енергетичного провайдера ETG.UA, передає ЕП.

На думку аналітиків компанії на поточну ціну газу, як на українському, так і на світових ринках, вплинуло кілька факторів, зокрема:

аномально тепла зима в нашій країні та у всій Європі;

політика: через очікування розв’язання питання транзиту російського газу через Україну, європейські учасники ринку заповнили всі доступні сховища - після підписання нового договору пропозиція перевищила попит;

китайська промисловість, яка є основним світовим споживачем газу, через коронавірус значно скоротила виробництво, в деяких галузях на 40% - відповідно скоротилося споживання, і ціна на світовому ринку просіла ще нижче.

"Спираючись на цю інформацію, ми можемо прогнозувати ціну у 2020 році на рівні $120-150",– СЕО ETG.UA Володимир Шведкий. 

У компанії запевняють, що через нові російські проєкти: "Північний" та "Південний" потік, а також постачання зрідженого газу з США та Росії, створюється надлишкова пропозицію на ринку, тому істотного коригування ціни в бік підвищення очікувати не варто.