"Не споконвічно норвезька територія": Лавров заявив, що Росія не буде згортати свою присутність на Шпіцбергені

З початку лютого посольство Росії в Норвегії опублікувало низку заяв, в яких звинувачує цю країну, суверенітет якої поширюється на Шпіцберген, у порушенні міжнародного договору про архіпелаг від 1920 року

Про це пише НВ.

Так, голова МЗС РФ Сергій Лавров в посланні голові МЗС Норвегії Іне Марі Еріксен Сорейде у зв'язку зі сторіччям підписання Шпіцбергенского трактату заявив про "стурбованість" через обмеження на використання російського вертольота, "спрямованого виключно проти наших громадян порядку депортації зі Шпіцбергена» і нібито неправомірність встановлення Норвегією рибоохоронної зони і "штучного розширення природоохоронних зон для обмеження економічної активності на архіпелазі".

Зазначимо, що порядок депортації, про який згадує Лавров, стосується фігурантів санкційних списків проти Росії, санкції проти яких були введені у зв'язку із незаконною анексією Криму і війною на Донбасі.


Лавров також наголосив, що Росія не має наміру згортати свою присутність на архіпелазі.

"Норвезьким партнерам запропоновано провести двосторонні консультації для усунення обмежень у діяльності російських структур на архіпелазі", - сказано в його заяві.

Після цього посольство Росії в Норвегії опублікувало на своїй сторінці у Facebook коментар для сайту Е24, в якому сказано, що "на Шпіцбергені накопичилися проблеми".

"Російські звернення до норвезькій сторони з цього приводу не означають, що ми ставимо під сумнів норвезький суверенітет над архіпелагом. Разом з тим Шпіцберген - "не споконвічно норвезька територія", архіпелаг отриманий Осло на умовах, прописаних у Договорі 1920 р.", - заявили російські дипломати.

Вони стверджують, що "правовий режим, встановлений Договором про Шпіцберген 1920 р. повністю поширюється на континентальний шельф архіпелагу в межах так званого "Шпіцбергенского квадрату".

Згідно із заявою, Росія "розцінює винесення на раунди з розподілу ліцензій на розробку нафтогазових ресурсів континентального шельфу ділянок, розташованих в межах дії Договору про Шпіцберген 1920 року, як таке, що порушує зобов'язання Норвегії за Договором про Шпіцберген".

"І таких практичних питань дуже багато. Вирішувати їх можна через переговори або ультиматуми. Ми пропонуємо переговори і консультації", - підсумували в російському дипломатичному представництві.

Про "проблеми, що накопичилися на Шпіцбергені", сказано і в заяві посольства Росії в Норвегії, опублікованій на його сторінці у Facebook, 12 лютого.