"США самі робили подібне": Блумберг заявив, що Росія вдерлася до України через розширення НАТО

Колишній мер Нью-Йорка і учасник праймеріз Демократичної партії Майк Блумберг порівняв агресію Росії проти України з анексією Каліфорнії США

Про це повідомляє Washington Post.

Як пише автор видання Джош Рогін, з такою неоднозначною заявою Блумберг виступив в лютому 2015 року в коментарі для інституту Аспена.

Коментуючи російську агресію через рік після анексії Криму і вторгнення на Донбас мільярдер заявив, що однією з причин такої поведінки Москви є "боротьба за сфери впливу" і розширення НАТО.

"Одна з причин, за якою Путін відреагував так - це протидія розширенню НАТО до кордонів Росії … Якщо ви почитаєте російську історію, то побачите, що Росія завжди піддавалася вторгненню ззовні, у них сформувався комплекс, що зовнішні сили хочуть їх завоювати", - вважає Блумберг.

Блумберг порівняв протидію Москви розширенню НАТО з відмовою США миритися з радянською ядерною зброєю на Кубі в 1960-х роках.

"Що б зробила Америка, якби у нас була поруч країна, в якій багато хто хотів би стати американцем? Вам це не нагадує Техас або Каліфорнію? Ми просто увійшли туди і забрали… Двісті років тому ми зробили це".

Він також порівняв захоплення Росією Криму з володінням США військовою базою Гуантанамо на Кубі. Однак, як нагадує автор, володіння цією базою обумовлено договором від 1903 року з кубинським урядом.

Блумберг тоді додав, що не вважає дії Путіна щодо України правомірними.

"Я не стверджую, що Путін робить щось хороше або йому слід дозволяти це робити, але ми самі робили подібне", - заявив Блумберг.

На думку автора матеріалу, Блумберг ступив на небезпечну стежку інтерпретацій, адже американська експансія в 19 столітті, на жаль, відповідала тогочасним міжнародним нормам поведінки.

Навпаки, напад Росії на Україну став різким відходом від міжнародного порядку, який залишався недоторканим після закінчення Другої світової.