Іран дав згоду на участь України у розшифровці "чорних скриньок" зі збитого літака МАУ

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що іранська влада дала згоду на участь України в розшифровці бортових самописців зі збитого під Тегераном літака МАУ

Про це Пристайко заявив після зустрічі з главою МЗС Ірану Мохаммадом Джавадом Зарифом у Мюнхені, повідомляє "Укрінформ".

"Не буде відбуватися відкриття та зчитування "чорних скриньок" без України. Це те, про що було чітко домовлено з міністром закордонних справ Ірану. Де фізично це буде зроблено? Там, де є достатні технічні можливості для того, щоб забезпечити неушкоджене зчитування всієї інформації. Це, наприклад, може бути Франція, яка вже запропонувала свої послуги, там дійсно є обладнання та найновіше програмне забезпечення", - сказав Пристайко.

За його словами, Франція є найбільш обговорюваним варіантом.

"Наразі лише кілька країн здатні зробити все на належному рівні, адже скриньки дуже пошкоджені. Треба бути особливо обережними, коли йдеться про настільки чутливий політичний підтекст", - зазначив Пристайко.

Він додав, що іранська сторона стверджує, що за законом має відкрити їх сама. Але Тегерану нагадали, що 30 днів було достатньо, щоб, як записано в міжнародних договорах, без затримки зчитати інформацію. Якщо цього не було зроблено, то в Ірану, очевидно, немає технічних спроможностей, і він має звернутися до когось, у кого вони є.