Затриманих ФСБ в Азовському морі рибалок мають відпустити в десятиденний термін, - ДПСУ

17 лютого на прес-конференції очільник ДПСУ Сергій Дейнеко заявив, що в разі якщо окупаційний суд доведе, що рибалки займались браконьєрством, їм загрожує кримінальна відповідальність в Росії

Про це очільник ДПСУ Сергій Дейнеко повідомив на прес-конференції, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми знаємо всіх громадян, які затримані. Рибалки знаходяться в слідчому ізоляторі в Керчі. Вчора вони були притягнуті до адміністративної відповідальності у вигляді адмінарешту на 10 днів. Після цього в установленому порядку вони повинні бути повернуті на територію України. Однак, якщо буде доведено їх участь в браконьєрській діяльності, то за це вже передбачено кримінальну відповідальність ", - сказав Дейнеко.

За його словами, судно з українцями було затримано росіянами на відстані 30 миль від берега. Дейнеко нагадав, що акваторія Азовського моря, відповідно до угоди між Україною і РФ, визначена як акваторія, в якій здійснюється спільне використання водних ресурсів, тому російські прикордонники мали право зупинити судно, оглянути, перевірити документи.

"У нас є в наявності тільки відео, оприлюднене російською стороною, де власник судна нібито зізнається в тому, що у громадян України не було з собою документів, які підтверджують їх особу, і які дозволяли б вилов риби. І, відповідно, мали заборонені знаряддя для рибного лову. Але я підкреслюю, що ця інформація на даний момент нами не може бути підтверджена ", - вказав Дейнеко.

Голова Держприкордонслужби України також звернув увагу, що пост технічного спостереження українських прикордонників зафіксував вихід в море маломірного судна.

"Ми вже встановили, що зберігання цього судна здійснювалося з порушеннями, поза встановленими пунктами базування", - додав він.

Дейнеко зазначив, що своїми діями власник судна порушив постанову Кабінету міністрів, яке чітко визначає, яким чином і з чийого дозволу здійснюється вихід в море плавального засобу. "Тому власник судна буде притягнутий на території України до адміністративної відповідальності - це незначний штраф, у зв'язку з лояльністю нашого законодавства, не більш 170 грн",  - зазначив голова ДПСУ