"У нього стояв рейс на Барселону, потім змінили на Тегеран, він не хотів туди летіти": українка про останню зустріч зі своїм колишнім чоловіком

Крістіна Александрович розповіла про останню зустріч зі своїм колишнім чоловіком Ігорем Матьковим, який був старшим провідником на рейсі PS752

Про це повідомляє ВВС.

"Так не хочеться туди летіти, там так неспокійно", - говорив він мені, й це звучало приречено. До цього у нього стояв рейс на Барселону, але потім змінили на Тегеран", - сказала вона.
Їхня остання зустріч з Ігорем була 5 січня, а розмова - за лічені години до катастрофи.

Вони познайомились у небі десять років тому. Крістіна була пасажиркою рейсу Київ-Рим, Ігор - бортпровідником.

Вона говорить про кохання з першого погляду і показує посадковий талон з того рейсу, який зберігала всі ці роки. Греція, Італія, Нідерланди, США - Ігор і Крістіна об'їздили разом весь світ. У їхніх альбомах сотні фото, а на поличці - десятки фігурок котиків, яких привозили з подорожей.

Ігор мав диплом перекладача з арабської, 12 років працював бортпровідником, але найбільше мріяв стати пілотом. Також він багато вчився і нещодавно отримав ліцензію пілота цивільної авіації. Проте за штурвал рейсового літака сісти так і не встиг.

"Для нього літаки і небо - це був цілий світ. Він був людиною неба, по-іншому не скажеш", - говорить Крістіна, згадуючи, з яким захватом Ігор говорив про авіацію. А ще він дуже близько сприймав кожну авіакатастрофу. Говорив так приречено, що все звалять на пілотів, вони ж вже мертві", - розповідає жінка.

Ігор і Крістіна розійшлися рік тому, але залишились близькими друзями.

Саме з Крістіною Ігор ділився тривогою перед польотом до Тегерана. Вони зустрілися у Києві за три дні до авіакатастрофи.

"Дві години говорили про все на світі, обмінювалися подарунками після свят. Він привіз мені солодощі з Делі. Але було видно, що його щось дуже турбувало. "Мені так не хочеться туди летіти. Там так неспокійно, така напруга в країні", - сказав він мені. У цей момент у мене все всередині щось защемило. Видно було, що він так приречено говорив про Тегеран", - зазначила вона.

За її словами, за день до польоту, 7 січня, Ігор кілька разів дзвонив їй та сину.

"Просив Альошу гарно вчитися, слухатися мене. Багато говорив зі мною. А в останнє подзвонив, коли вже був на борту того літака. Туди летіли напівпорожніми. Назад - мало бути повне завантаження. Я запитала, як екіпаж? Він сказав, що - класний. Всі - дуже досвідчені, все супер. Я попросила його мені подзвонити відразу після перельоту, так хвилювалась. Побажала йому хорошого рейсу, спокійних пасажирів, все. Ми попрощались", - розповіла жінка.

Зранку 8 січня Крістіна побачила багато пропущених дзвінків від мами Ігоря.

Вона відразу перевірила статус рейсу Ігоря на сайті "Борисполя" - "скасований".

Жінка зателефонувала мамі Ігоря Матькова. Так дізналася, що він загинув.

За її словами, було дуже важко в перші дні, коли навколо багато версій того, що сталося. Коли Іран визнав, що збив літак, вона відчула деяке полегшення.

Крістіна не вірить, що іранці покарають винних.

"Я втратила найближчу людину. Цей удар, від якого я довго не відійду. У мене навіть зараз рука тягнеться йому подзвонити і написати. Але потім розумію, що його немає. У мене таке враження, що мене вбили разом з ним. Так не можна говорити. Але в мене абсолютно чітке враження, що в мені прострілили величезну діру. Поки вона затягнеться, напевно, пройде не один рік", - зазначила вона.

Крістіна після катастрофи вже давала інтерв'ю українським та іноземним журналістам. Вона каже, що, розповіді про нього допомогли їй пережити той час.

  • 17 лютого в Борисполі заклали сквер пам'яті жертв збитого в Ірані Boeing.