Злочинці мають менший за розміром мозок, - дослідження

Люди, які все життя крадуть, брешуть та знущаються з інших, мають менший за розміром мозок

Про це повідомляють у дослідженні, яке опубліковано в журналі Lancet Psychiatry, передає ВВС.

"Це підтвердили результати МРТ 45-річних злочинців, що проявляли схильність до антисоціальних дій з дитинства. Виявилося, що площа поверхні кори їхнього головного мозку - менша й тонша, ніж у звичайних людей. І це, ймовірно, є результатом кримінальної поведінки. Однак не можна відкидати й інші фактори: спадковість, вживання наркотиків, низький IQ чи психічні розлади злочинців", - йдеться в повідомленні.

Дослідники просканували мозок майже 700 добровольців, за якими спостерігали від народження.

Їх розділили на три групи: рідко вчиняли злочини; робили це, коли були підлітками; поводились так протягом всього життя.

Науковці виявили, що 80 учасників останньої групи, до якої належали ті, що вчиняли насильницькі злочини протягом життя, мали суттєві структурні відмінності мозку.

Результати дослідження підтвердили, що люди, які протягом життя ображали інших, мали психоневрологічні відмінності.

Авторка дослідження Крістіна Карлісі з Університетського коледжу Лондона зазначає, що  структурні відмінності їхнього мозку не дозволяють розвивати соціальні навички, що сприяють психологічному добробуту і відволікають від антисоціальної поведінки.

Співавтор проєкту професор Ессі Відінг пояснив, що цих людей потрібно не "демонізувати", а сприймати як тих, хто "потребує допомоги та співчуття".

Науковці поки не мають чіткої відповіді: чи виникли ці структурні зміни у мозку злочинців у ранньому віці та призвели до антисоціальної поведінки впродовж життя або вони є результатом вживання наркотиків, алкоголю, куріння та неправильного харчування.