Знести Ватутіна, - активісти написали електронну петицію меру Кличку

Пам'ятник радянському генералу Ватутіну в Маріїїнському парку пропонують знести. В разі знаходження могили під пам'ятником, останки генерала пропонують перепоховати на кладовищі

Петицію розмісти в громадський активіст, голова громадської організації "Світанок", співзасновник проекту decommunize.kharkiv.ua Вадим ‌Поздняков.

"Станом на сьогодні у Маріїнському парку, що розташований перед Верховної Радою України досі є пам'ятник одному з окупантів та україноненависників - Миколі Ватутіну", - йдеться в тексті петиції.

Автор нагадує, що проти цього пам'ятника було проведено десятки акцій різноманітними патріотичними організаціями, зокрема нещодавно його облили зеленкою.

"Микола Ватутін - особа, яка воювала з армією УНР, повстанцями Холодного Яру та бійцями УПА, дерибанила Польщу 1939 та сотнями тисяч відправляла українців на безглуздий забій", - заявив автор петиції.

"Враховуючи те, що під пам'ятником, ймовірно, може бути його могила, прошу провести рішення про цивілізований демонтаж пам'ятника та перенесення могили (якщо вона є) на територію одного з кладовищ міста Києва", - пропонує Поздняков.

Петиція знаходиться за цим посиланням.

Петицію розміщено 14 лютого. Станом на 18 лютого її підписали більше тисячі осіб. Петиція повинна набрати більше 10 тис. підписів для розгляду київською міською адміністрацією. Для її підписання залишилось 85 днів.

Довідка: Микола Ватутін - генерал армії Радянського Союзу. Український інститут національної пам'яті включив Ватутіна у список осіб, причетних до боротьби проти незалежності України, організації Голодомору і політичних репресій, але він не потрапив до списку осіб, які підпадають під декомунізацію.