Трамп запропонував помилувати Ассанжа в обмін на виправдання Росії, - Guardian

Президент США Дональд Трамп запропонував помилувати засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа в обмін на одну послугу - якщо він спростує причетність Росії до злому серверів Демократичної партії

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на заяву адвоката Ассанжа в Вестмінстерському світовому суді в Лондоні.

Юрист Едвард Фіцджеральд заявив, що має докази того, що колишній конгресмен-республіканець США Дейна Рорабейкер шукав зустрічі з Ассанжем, коли він ще перебував у посольстві Еквадору в серпні 2017 року.

У заяві адвоката Ассанжа Дженніфер Робінсон йдеться, що "Рорабейкер збирається відвідати Ассанжа і каже, що за дорученням президента пропонує помилування або якийсь інший вихід, якщо Ассанж… заявить, що Росія не має нічого спільного з витоками електронних листів Національного комітету Демократичної партії".

Влітку 2016 року - за кілька місяців до президентських виборів в США - на сайті WikiLeaks опублікували тисячі листів Нацкомітету Демократичної партії США.

У ході розслідування втручання Росії у вибори президента США Міністерство юстиції США звинуватило 12 співробітників Головного розвідувального управління Росії в зломі серверів демократів, виборчого штабу кандидата в президенти Гілларі Клінтон, а також оприлюдненні інформації, отриманої від хакерів.

У 2012 році британський суд ухвалив заарештувати і видати Ассанжа Стокгольму. Тоді засновник WikiLeaks сховався в посольстві Еквадору в Лондоні, отримав притулок і не покидав його територію протягом останніх семи років.

У 2019 році Ассанж був позбавлений притулку за порушення міжнародних конвенцій і агресивну поведінку. Його заарештували в Лондоні і помістили у в’язницю.

Скотленд-Ярд пояснив, що Ассанж був заарештований в Лондоні за запитом США. Міністерство юстиції США заявило, що він звинувачується в злочинній змові з метою незаконного проникнення в комп’ютерні системи Пентагону.