Нагадали про декомунізацію: Нацрада застерегла українські ЗМІ від "святкування" 23 лютого

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення попередила телерадіоорганізації про необхідність дотримуватися законодавства під час програмування ефірів 23 лютого – це російський "День захисника вітчизни", раніше "День Радянської армії"

Про це повідомляє пресслужба ради.

Регулятор наголошує на відповідальності ЗМІ перед суспільством і нагадує про вимоги, передбачені законом "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Згідно з ними забороняється  розповсюдження і  демонстрування аудіовізуальних творів, які містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію України.

Також чинним законодавством передбачено недопущення трансляції і демонстрування каналами мовлення фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора.

Національна рада обіцяє, що буде ретельно моніторити ефіри мовців щодо дотримання ними цих законодавчих вимог і в разі виявлення порушень буде вживати передбачені законодавством заходи.

Державою-агресором законодавство України визначає Росію, яка 2014 року окупувала український Крим і заявила про його анексію, а на Донбасі вже шість років веде проти України гібридну війну.